Sjeldnere sengeskift på vinteren!

Det føles alltid ekstra deilig å legge seg nydusjet i en seng med helt rene og nyvaskede sengetøy. På varme sommernetter svetter vi gjerne litt ekstra. Da bør man skifte på sengen en gang i uken, mens i vinterhalvåret er det tilstrekkelig med sengeskift kun annen hver uke. Av og til kan kan vi alle få dårlig samvittighet over å ikke rekke å re opp sengen hver morgen straks vi er stått opp. Da er det godt å vite at fagfolk mener det bare er sunt og bra å IKKE re opp sengene mens de ennå er kroppstempererte! Dette hindrer fremvekst av småkrypene som lever på huden vår og i alle senger; husstøvmidd. Midden er så liten at den kun kan sees gjennom mikroskop eller kraftig forstørrelsesglass. Den lever av svette, fett og hudrester vi naturlig etterlater oss hver gang vi sovner i ei seng. Kaldt sengetøy hindrer fremvekst og de dør hver gang vi vasker sengetøyet på 60 varmegrader eller mer.

Rotete, uoppredde senger er sunnest

Det er behagelig og beroligende å se på en fint oppredd seng, men det er langt sunnere å la dyna ligge litt hulter til bulter etter du står opp om morgenen. Lar du en seng stå uoppredd noen timer hver dag etter du våkner, får ikke husstøvmidden spist og formert seg så raskt. Midden er i utgangspunktet ikke skadelig eller farlig for oss mennesker, og fungerer som et slags renovasjonsvesen som fjerner og spiserdøde hudceller som vi genererer hver dag. Men folk kan utvikle kløe og få allergireaksjoner ved svært dårlig renhold av sengetøyet. En god tommelfingerregel er å skifte jevnlig på sengen og eventuelt dusje på kveldstid før du legger deg, slik at minst mulig, gammel kroppssvette legges igjen i sengetøyet. Hvis du skal sove i sovepose på ferietur, er det bra om du lufter den på vranga ute i frisk luft daglig etter du står opp. Skal du bruke sovepose i flere uker, bør du vurdere en lakenpose inne i soveposen. Denne er mye enklere og greiere å vaske og tørke enn en hel sovepose.

Frisk luft hjelper

På samme måte som soveposer har godt av å henge ute i frisk luft og litt vind, blir også dynene våre renere av å henges ute når det ikke regner. Har du sengetøy eller klær av ren ull, kan disse bli helt rene for svette og kroppsfuktighet gjennom å få lufte seg noen timer eller dager utendørs. Hva så med resten av senga vår? Med riktig vedlikehold av kontinentalsenger og andre senger, forlenger du levetiden på senga di. Du gjør den også bedre og sunnere å sove i med enkle grep. Sørg for å støvsuge og vaske golvet både under og bak senga med jevne mellomrom. Det vil alltid samle seg støv og hudrester i og omkring en seng, og jo fortere vi fjerner dette, jo bedre er det. Om sommeren og på vintersdager med opplett og fint vær, er det bra å dra hele madrassen med deg utendørs og banke den med en god, gammeldags teppebanker. Du kan bli overrasket over å se støvskyen som letter fra madrassen din!

softpress