Antikvitet

I denne artikkelen skal vi diskutere hva en antikvitet egentlig er, og snakke om noen kjente antikviteter. Vi skal også kjapt diskutere hva slags typer mennesker som handler disse typer gjenstander, og også se hvor man har muligheten til å finne disse.

Hva er en antikvitet?

Oftest så kaller vi en gjenstand av verdi som er over 100 år gammel for en antikvitet. I Norge kan vi også ende opp med å kalle denne type gjenstand for en oldsak. For å kunne selge disse typer gjenstander så kreves det her i landet at man har en skraphandlerbevilling. Det er også enklest dersom man for eksempel oppretter et enkeltmannsforetak også.

Dersom en ting har en nasjonal eller historisk verdi så er det også en stor mulighet for at det er ulovlig å overføre gjenstanden utenfor landegrensen.

Hvem kjøper antikviteter?

Dersom vi snakker om veldig verdifulle gjenstander så er det oftest mennesker som har litt ekstra råd som kjøper antikvitetene. Dette er jo ganske innlysende, men det oftest så er det ikke nødvendigvis dette som definerer kundene. Oftere så er dette mennesker som kan verdsette kultur, arv og historie. Dette er mennesker som kanskje kan bli betegnet som sentimentale, men egentlig så handler det om respekt for fortiden. Det handler om å vite hva fortiden er laget av, for å kunne forstå bedre hvordan vi lever i dag. Dersom du trenger låne-penger til å handle litt dyrere gjenstander, så er det bare å sjekke lenken som er lagt inn i teksten.

Husk også at det ikke nødvendigvis trenger å handle om historie, det kan også handle om ren og skjær lidenskap for god kunst. Et gammelt bilde av en tidligere artist kan også bli kalt en antikvitet. La oss se litt nærmere på forskjellige kjente antikviteter.

Artefakter

Det finnes mange forskjellige rester fra en tidligere verden som vi har rundt oss, uten at vi nødvendigvis forstår hva disse gjenstandene kan være verdt. Husk at det er etterspørsel som bestemmer hva prisen kan bli satt som. Derfor er det viktig å vite historien og funksjonen til gjenstanden man sitter på.

Oftest så kan forskjellen mellom en antikvitet og en artefakt være litt vag. Vi kan definere et artefakt som noe skapt av mennesker som er gammelt og relevant for kultur. Derfor kan vi faktisk si at en artefakt og en antikvitet kan være det samme. Vi bør derimot definere at en artefakt er et eldre og mye sjeldnere enn en antikvitet. Uansett så kan vi se at det er relevant for antikviteten og innstillingen vi har til eldre gjenstander med historie.

Vi kan for eksempel si at maleriet “Mona Lisa” som henger på Louvre er et artefakt, men selve rammen den henger på, dersom det er laget flere kan defineres som en antikvitet.

softpress