Farger og interiør

Vi har vel alle en gang i løpet av livet blitt spurt om favorittfargen vår. Dette er egentlig et rart spørsmål, for farger handler i stor grad om kontekst – også når det kommer til interiør. Ulike farger tjener ulike formål, og vekker ulike følelser. Dette er viktig å ta høyde for når du skal innrede hjemmet. Faktisk viser forskning at farger kan påvirke blant annet appetitt og sexlyst.

Blått

Blå farge er kjent for å ha en beroligende effekt. Begge kjønn liker den, og den senker til og med blodtrykket. Dette er en av grunnene til at så mange velger blått til soverommet. Samtidig har blåfargen en dempende effekt på appetitten. Derfor skal du være forsiktig med å innrede kjøkkenet og spisestua med den. Likevel går det an å blande hvitt og lyse blå toner på for eksempel kjøkkenet, hvis du ønsker en shabby chic-stil.

Grønt

I likhet med blått er grønt beroligende, i tillegg frembringer den følelsen av det naturlige. Et rom med mye lyse pasteller kan godt ha grønne vegger, da dette vil få rommet til å se større ut. Rom med lite dagslys tåler en noe skarp og dyp grønnfarge (for eksempel lime), som vil fungere godt sammen med lampelys.

Rødt

Det er mye vi forbinder med rødfarge, som lidenskap og skjønnhet. I mange kulturer er rødt dessuten et symbol på lykke. I et rødt rom kan pulsfrekvensen din øke. Mange går for chilirød, på grunn av retro-effekten denne gir. Denne fargen er fin å ha på veggene i inngangspartiet, fordi det ønsker gjester varmt velkommen. På soverommet kan en mørkere rødfarge gjøre underverker. Her kan tonen helle mot det brune.

Grått, sort og lilla

En svartmalt vegg kan absolutt være stilig, men det gjelder å være forsiktig med disse to fargene. Mal gjerne én vegg i hjemmet sort for å skape det rette blikkfanget, men unngå at rommet blir altfor mørkt. Her gjelder det å ha god lyssetting. I forbindelse med dette handler det i dag om smart strøm, noe som Tibber kan hjelpe deg med. Grått er en vanlig farge å innrede med i dag, og kan passe fint i sammenheng med sort og hvitt.

Samtidig er det en dårlig idé med grått på soverommet. For mye grått kan vekke følelser av tungsinn og negativitet. I tillegg kan det legge en demper på sexlysten. Da er det bedre å gå for lilla, som i motsetning til grått øker den seksuelle lysten. De varmere nyansene av lilla gjør oss mer kreative, mens de kaldere nyansene har den samme avslappende effektene som grønt og blått. Med økt bevissthet rundt dette spås det at flere vil gå for lilla i fremtiden, særlig på soveromsveggene.

softpress