Vegger og tak er også interiør

Når man snakker om interiør så snakker man veldig ofte bare om møbler og innredningsdetaljer, men minst like viktig er selvfølgelig hvordan man kler vegger og tak. Tapeter, panel eller maling på veggene? Som alt annet på dette området er det en smakssak, men også et spørsmål om hva som er mest praktisk og hva de ulike valgene koster. Om man skal gjøre jobben selv har naturligvis også en ikke uvesentlig betydning. For den som ikke er nevenyttig, men som må gjøre jobben selv er valgene mer begrenset enn for de som er dyktige håndverkere eller som har råd til å engasjere en.

Panelte vegger i hjemmet var nok mer populært før i tiden. I dag forbinder sikkert de alle fleste panelte vegger med hytter på fjellet og ser for seg ubehandlet furu som med tiden har gulnet og blitt alt annet enn vakkert med tiden. Det har likevel vist seg å være en trend som har holdt seg i mange tiår og som sikkert kommer til å fortsette i lang tid fremover. Ikke minst fordi man har funnet opp metoder å friske opp det gulnede treverket på.

Bredt utvalg

Det vanligste i folks hjem nå for tiden er nok malte eller tapetserte vegger. I begge kategorier er utvalget utrolig stort så her kan den enkeltes smak og behag virkelig få fullt utløp. På malingfronten har det skjedd veldig mye. Ikke så mye når det gjelder fargespekter for det har alltid vært veldig bredt, men først og fremst når det gjelder hvilke stoffer malingen består av. Her har den nye miljøbevisstheten spilt en helt avgjørende rolle. De kjemiske produktene har blitt veldig mye renere takket være nye og mye strengere krav til hva slike produkter får inneholde og fordi produsentene har innsett at det er det folk etterspør.

Når det gjelder tapeter så finnes de i alle farger, mønstre, kvaliteter og prisklasser. Mange som skal gjøre jobben selv velger ensfargede tapeter fordi det er lettere å tapetsere enn å male. Det er i alle fall lettere å få det til å se pent ut med tapeter forutsatt at man har gjort et all right forarbeid og at man er nøye med å unngå gliper mellom lengdene. Velger man et mønstret tapet blir det med en gang mye verre. For da må man se til å måle rett slik at lengdene passer perfekt og det er ikke alltid så lett.

softpress