Hvordan pynter du til julen i år?

Årets beste tid er endelig her! Noe av det hyggeligste man gjør i og før julen er alle forberedelsene i hjemmet. Jo nærmere man kommer jula, jo flere av sansene er med på følelsen. Synet av snø ute, julepynt, rød duk og juletreet, lukten av tente vedkubber, bakverk, pinnekjøtt og ribbe, den gode strålevarmen fra peisen og familien som kommer på besøk. Julepynten er alltid en miks av trender og tradisjoner, og i år blir naturligvis intet unntak! I denne posten skal vi ta for oss et tema som er ekstra viktig nå om dagen: hvordan kan også pynting til jul gjøres med hensyn til miljøet ivaretatt? Å minke forbruk behøver ikke bety dårligere julepynt – les videre for tips om hvordan.

Gjenbruk og kreativitet

Stikkordene for bærekraftig pynt er gjenbruk og kreativitet. Det første ordet sier seg selv, men vi utdyper det allikevel litt: man behøver ikke å kjøpe et helt nytt sett med julepynt hvert år. Tar du godt vare på pynten kan den vare i mange, mange år, og den gir ikke mindre glede neste år enn den gav i år! Pakk det godt sammen og legg det så du vet hvor du har det. Det andre punktet er kreativitet. Julen handler mye om nærhet til naturen, og tid brukt sammen med kjære. Hvorfor ikke kombinere det? Ta biter av naturen inn i hjemmet istedenfor å kjøpe fabrikkproduserte ting. Tørr mose, kongler og treverk er fine å ha som dekorasjon både på bordet og i resten av huset. En gren med barnåler kan henges opp. Kakene dere baker kan også bli en del av pynten på treet.

Tenk miljøvennlige gaver også!

På gavefronten kan man også gjøre mye for å holde det miljøvennlig. Flere familier har innført en få-en-gi-bort-en-holdning på gaver: når barna får noe nytt må de gi fra seg noe gammelt til noen som trenger det. Det kan gjelde både leker og klær og er både miljøvennlig og lærer barna en god lekse. Å la ting gå i arv er også langt bedre for miljøet en å kjøpe nytt hele tiden. Storesøsters dr martens sko og vinterjakke holder kanskje i noen år til? Forbruksvanene barna får i de tidlige årene holder gjerne livet ut. Hvorfor ikke bruke julen som en fin anledning til å jobbe med et fornuftig syn på konsumpsjon? Alle disse tingene til sammen gjør at julestemningen føles som noe man har vært med på skape selv, og som man kan med god samvittighet kan nyte sammen!

softpress